Eveniment

Consultăm opinia adolescenților despre dreptul la întruniri pașnice

Pe scurt

Fetele și băieții cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani sunt invitate/invitați să participe la o consultare internațională privind modul în care se respectă dreptul la întruniri pașnice, inclusiv participarea la greve.

Timp de 1.5 zile, Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) va desfășura activități interactive pentru a încuraja participantele și participanții să cunoască ce prevede dreptul la întruniri pașnice și să-și împărtășească opiniile și experiențele privind respectarea acestui drept în Republica Moldova.

Cine și cum poate participa la consultare

  • Orice băiat sau fată, cu sau fără experiență de a participa la greve/proteste sau alte acțiuni de acest fel, poate completa acest chestionar până pe 6 ianuarie 2020.
  • Orice băiat sau fată cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, cu sau fără experiență de a participa la greve/proteste sau alte acțiuni de acest fel, poate participa la o discuție offline (focus-grup) organizată de CIDDC în perioada 28-29 decembrie 2019 (o zi și jumătate) la Chișinău. În cadrul focus-grupului vor fi abordate întrebări similare celor din chestionar, însă discuțiile vor fi mai profunde și mai reflexive. Persoanele ce vor să participe la focus-grup trebuie să completeze acest formular până pe 24 decembrie 2019.

Cheltuielile de transportare, cazare și alimentare sunt asigurate de către CIDDC. Mai multe detalii despre locația evenimentului vor fi expediate pe email persoanelor selectate.

Pe lung

Dreptul la întruniri pașnice

Fiecare persoană, inclusiv copil, poate organiza sau se poate alătura unei întâlniri sau întruniri cu (mai multe) persoane pentru a discuta și clarifica opinia lor în legătură cu un subiect și pentru a o împărtăși comunității sau societății.

Acest drept este prevăzut de către Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice (PIDCP). Multe țări recunosc acest drept – el este inclus în constituția și legile lor. Dacă vrei să afli cum actualmente acest drept este pus în practică în Moldova, accesează acest site: https://www.rightofassembly.info/country/moldova

Contextul consultării

În cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) există un grup de 18 experți ce ajută țările să pună în practică  prevederile acestui document – PIDCP. Acest grup de experți, numit Comitetul pentru Drepturile Omului,  lucrează la un ghid ce ar explica mai bine ce presupune acest drept și ce trebuie să facă statele pentru a minimiza obstacolele pe care le-ar putea avea cetățenii unei țări atunci când vor să-și revendice dreptul la întruniri pașnice.

Mai mult, grupul de experți este interesat să afle experiențele copiilor și adolescenților în legătură cu acest drept, ce cred ei că trebuie să fie îmbunătățit și cum.

O rețea de ONG-uri din întreaga lume ajută Comitetul pentru Drepturile Omului în realizarea acestei consultări. Rețeaua se numește Child Rights Connect, iar CIDDC este partea din ea.

De ce copiii/adolescenții trebuie participe la consultări

Actualmente, Comitetul pentru Drepturile Omului a creat o schiță de ghid, dar textul acestui document nu pune accent pe drepturile copilului și nu conține opiniile copiilor, inclusiv ale copiilor apărători ai drepturilor omului. Comitetul vrea să afle opiniile, experiențele și recomandările copiilor/adolescenților în legătură cu acest subiect și să facă tot posibilul pentru a crea un document importat și relevant și pentru copii.

Ce se va întâmpla după consultare

Fetele și băieții ce vor participa la consultare și vor dori să continue lucrul asupra textului documentului vor putea rămâne în contact cu CIDDC și Child Right Connect. Dintre toți participanții la consultare, un grup mic de fete și băieți din întreaga lume va putea lucra online până în martie 2020 pentru a oferi feedback pe textul documentului: ce trebuie adăugat, modificat sau explicat altfel.

CIDDC și Child Rights Connect va ține toți participanții la curent despre etapele de lucru asupra documentului. Versiunea finală a lui va fi expediată tuturor și va fi examinată posibilitatea de a realiza o versiune prietenoasă copiilor a acestui document.

Comitetul pentru Drepturile Omului planifică să prezinte o versiune finală a documentului până în octombrie 2020.

Pentru orice întrebări, mă puteți contacta la telefon sau pe email:

Tel: 068499746

Email: irinagusanu@gmail.com

Irina Gușan, CIDDC

Back to top button