Comunicat

Proiectul Uniunii Europene „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău – lansat la 19 ianuarie

Uniunea Europeană oferă suport pentru dezvoltarea durabilă a sistemului de transport public al municipiului Chișinău

Chișinăuienii vor beneficia de servicii de transport urban mai sigur, mai incluziv și mai eficient în urma implementării proiectului UE „MOVE IT like Lublin” – inițiativă de dezvoltare durabilă a transportului public din municipiul Chișinău

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, a fost lansat la 19 ianuarie și are drept scop îmbunătățirea sistemului de transport public din municipiul Chișinău, implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia.

Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciilor de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 Euro, dintre care 3.325.000 Euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 Euro sunt alocați de către primăria municipiului Chișinău.

Parteneriatele dintre orașele din Uniunea Europeană și vecinii săi sunt foarte importante, deoarece contribuie la îmbunătățirea standardelor de viață ale cetățenilor. Colaborarea strânsă cu statele membre ale Uniunii Europene aduce beneficii economice, sociale și de mediu. Acest proiect finanțat de UE reprezintă o oportunitate semnificativă pentru Republica Moldova, și în special pentru orașul Chișinău, de a  coopera cu parteneri din Polonia pentru a implementa cele mai bune practici și experiențe ale Uniunii Europene pentru dezvoltarea durabilă a mobilității urbane și pentru a obține rezultate tangibile în beneficiul locuitorilor și vizitatorilor orașului. Avem încredere că rezultatele preconizate ale proiectului vor contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, aceasta fiind principala prioritate a cooperării dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.”, a declarat Gintautas Baranauskas, reprezentantul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Sunt încântat că cele mai bune practice de gestionare a sistemului de transport public din Lublin vor fi împărtășite cu Primăria municipiului Chișinău și îmi exprim speranța că grație acestui proiect, locuitorii și oaspeții capitalei Republicii Moldova să poată beneficia de o mobilitate urbană modernă, eficientă, incluzivă și sigură.”, a declarat Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk.

Beneficiarii finali ai Proiectului sunt toți locuitorii și oaspeții municipiului Chișinău, în mod special cei care utilizează sistemul de transport municipal.

Este o oportunitate extraordinară pentru noi, în calitate de autorități locale să avem ocazia de a face schimb de experiență în cadrul unui proiect important pentru dezvoltarea urbană a municipiului Chișinău, cu sprijinul Uniunii Europene. Îmi doresc ca fiecare locuitor și oaspete al capitalei să resimtă rezultatele frumoase obținute în câțiva ani în domeniul transportului public, pentru aceasta Primăria Chișinau depune tot efortul.”, a precizat Ion Ceban, Primarul Municipiului Chișinău.

„Transportul public din Lublin este în continuă dezvoltare de mai bine de 70 de ani. În prezent, dezvoltarea este focusată în principal pe electro-mobilitate și ecologie. Soluțiile pe care le implementăm au un impact real asupra funcționării, din ce în ce mai bune, a transportului public din Lublin. Mă bucur că competențele și cunoștințele pe care le-am dobândit de-a lungul anilor vor sprijini municipiul Chișinău în procesul de dezvoltare a transportului public. Proiectul „MOVE IT like Lublin” este o șansă, atât pentru Chișinău, cât și pentru Lublin, de a obține o nouă și valoroasă experiență într-un proiect internațional. Acest proiect este și o mare oportunitate de a promova orașul nostru și soluțiile Lublinului în domeniul transportului public peste hotare.”, a spus Krzysztof Żuk, Primarul orașului Lublin.

În cadrul proiectului, Primăria Municipiului Chișinău în strânsa sa colaborare cu Primăria Lublin, va urmări realizarea a trei obiective principale: i) îmbunătățirea politicilor de transport urban la nivel municipal; ii) creșterea capacităților instituționale ale Primăriei Chișinău, în conformitate cu practicile Uniunii Europene în domeniul mobilității urbane; iii) sporirea calității managementului transportului public în Chișinău prin implementarea soluțiilor și tehnologiilor inovatoare durabile. Adițional, în cadrul proiectului va fi înființat un Centru modern de Monitorizare a Traficului și va fi elaborat un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Chișinău.

Related Articles

Back to top button